Misschien heb je er al wel eens van gehoord een TENS apparaat als pijnbestrijding tijdens je bevalling. Het lijkt ideaal en het kan geen kwaad voor en jou en de baby. Daarbij kan je het instellen naar je behoefte je hebt er zelf de controle over. Maar hoe werkt het nou precies en werkt het ook echt?

 

Wat is een TENS?

Een TENS is een afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. In wat begrijpelijkere taal, een elektrisch stootje die je zenuwen stimuleren door de huid heen.
Je krijgt een viertal plakkers op je rug met daaraan een stroomkabeltje en aan dat stroomkabeltje zit een soort afstandsbediening zodat je zelf kan bepalen hoe vaak en hoe sterk je een stootje geeft. Klinkt best eng toch?

 

Waarom werkt een TENS?

Wat gebeurt er nou in je lichaam zou je denken want het idee om jezelf stroomstoten toe te dienen is natuurlijk niet heel plezierig. Het zijn echter stroomstootjes van een laag voltage wat inhoudt dat het geen pijn doet. Je zou er een kriebelend gevoel van moeten krijgen een tintel. Het stroomstootje is gemaakt om de zenuw te prikkelen en niet om pijn te doen. Om dit goed te begrijpen gaan we een beetje de biologie in van de pijn.

Als voorbeeld neem ik even kramp die in je been schiet. Dat is een spier die zich samentrekt en even niet meer loslaat en dat geeft pijn. Bijna iedereen heeft die pijn wel eens ervaren. Het is heel vervelend de pijn word veroorzaakt door een zenuw die op die spier zit en registreert dat die spier actief is. Er gaat als het ware een alarmbelletje naar je hersens van hallo hier moet je nu iets mee doen. Pijn dus.

Het is een waarschuwing van je lichaam dat er iets gebeurt. In het geval van een bevalling is dit signaal nodig zodat je een veilige plek zoekt om te bevallen thuis of in het ziekenhuis.

Door de stroomstootjes van het TENS apparaat wordt er echter een deel van die pijnprikkel onderdrukt en word er dus minder pijn geregistreerd door je hersens. Simpel gezegd de pijnzenuw word een beetje verlamd voor de pijn van de wee.

Nu is het mooie van ons lijf, dat als er een pijnprikkel is we ook automatisch endorfine aanmaken dit is een lichaamseigen pijnstiller.

 

Endorfine en de bevalling

Goed die lichaamseigen pijnstiller die willen we graag aanmaken tijdens een bevalling. En dat is om twee redenen. Ten eerste gratis pijnstilling zonder medicijnen ja graag!

Ten tweede heeft endorfine een effect op je bevalhormonen. Endorfine geeft een gelukzalig gevoel je word er beetje high van. Je kent misschien ook wel de runners high? Endorfine is er de oorzaak van. Hoe meer ontspannen je bent hoe beter je bevalhormonen hun werk kunnen doen.

In theorie zou de TENS dus pijn kunnen verlichten.

 

Voor- en nadelen van een TENS

Voordelen

  • Je stimuleert jouw lichaam je natuurlijke pijnstilling endorfine aan te maken zonder dat je medicijnen neemt.
  • Je hoeft voor het gebruik van een TENS niet naar het ziekenhuis.
  • Zorgverzekeringen vergoeden het vaak vanuit een aanvullend pakket.
  • Het heeft geen negatief effect op moeder en/of kindje.
  • Je blijft je bevalling bewust meemaken je bewustzijn wordt immers niet aangetast door morfineachtige medicatie.

 

Nadelen

  • Wil je er een goed effect van hebben dan moet je dit al vrij snel beginnen dus bij je eerste weeën.
  • Het werkt niet gelijk je moet het de tijd geven.
  • Je kan er niet mee in het water.

 

 

Wetenschappelijk onderzoek

En dan nu misschien het grootste discussie punt. Het is niet bewezen dat een TENS werkt tijdens een bevalling. Dat wil zeggen in wetenschappelijke studies kunnen ze geen verschil zien in pijnbeleving van iemand die een TENS heeft en iemand zonder TENS.

Er is namelijk bij alle vormen van pijnbestrijding een kans op het placebo effect. Dit effect beschrijft dat als je denkt dat het werkt je ook minder pijn of ongemak ervaart. Het feit dat je geest en lichaam verbonden zijn is allang bewezen en is merkbaar in hedendaagse dingen bijvoorbeeld dat je hart sneller gaat kloppen als je degene ziet waar je verliefd op bent of dat je misselijk bent van de spanning.

Het maakt echter geen verschil lijkt me of je nu minder pijn ervaart door het placebo effect of het door de werking van de TENS is. Je hebt minder pijn en dat is wat telt.

Om goede conclusies te kunnen trekken is er nog meer onderzoek nodig. In de medische wereld word het namelijk wel veel vaker toegepast zoals bij chronische pijn en de wetenschappelijke studies daarin zijn wel veelbelovend. Ik heb er twee gelinkt mocht je dit interessant vinden.

Er zijn ook veel vrouwen die er wel baat bij hebben gehad. Als je zoekt op reviews online vind je er genoeg.

 

Mijn ervaring

Ik heb de TENS gekocht toen ik zwanger was van mijn tweede kindje. Ik heb hem aangeschaft via mijn zorgverzekering het koste me dus geen geld dit vond ik zelf een belangrijke factor. Kijk dit zeker ook even goed na want soms kost het je wel je eigen risico bijvoorbeeld bij mij was dit niet het geval.

Ik wilde het ervaren werkte het niet zou dat prima zijn.

Op het moment dat mijn weeën begonnen ben ik het echter vergeten. Ik zat al snel in mijn eigen wereld en beviel ook bizar snel mijn baby werd anderhalf later geboren nadat ik de verloskundige had gebeld. Een heel verschil want bij de eerste deed ik er 18 uur over met vele complicaties.

Ik zou dus als tip willen geven als je het wilt proberen je partner te instrueren dat hij je eraan herinnerd de TENS aan te sluiten.

Nu achteraf kijkend denk ik dat ik niet opnieuw een TENS zou proberen. Ik ben er meer gebaat bij in mijn wereldje te kruipen en met beweging en ademhaling bezig zijn iets wat mij vorige keer goed hielp, maar als ik nog niet bevallen was zou ik het zeker wel willen proberen.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan gehad en kan je nu makkelijker voor jezelf bepalen of jij een TENS wilt bij je bevalling. Ik raad je aan nog ervaringsverhalen op te zoeken.

En mocht je nu denken wat een heldere uitleg vertel me meer ik schrijf elke week een nieuwe blog dus volg me zeker even op Instagram zodat je ze niet mist, maar ik geef ook zwangerschapscursussen aan huis zodat ik jullie persoonlijk zo optimaal mogelijk voorbereid op je bevalling waarin het totale plaatje aan bod komt.

Recommended Posts